FELHÍVÁS TÉGLAJEGYEK VÁSÁRLÁSÁRA

 

2010. szeptember 1-én Szamosújváron elkezdtük a Mezőségi Kemény Zsigmond Szórványoktatási Központ felépítését.
A szamosújvári és a mezőségi szórvány magyar közösség anyanyelvi és nemzeti
önazonosságának megőrzéséhez jelentősen hozzájárulhat egy igényes, reprezentatív oktatási intézmény.

Azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy téglajegyek vásárlásával támogassák ennek az épületnek a felépítését.

 

Mit biztosítunk a téglajegyet vásárló támogatóinknak?
• Az iskola honlapján és levelezőlistáján feltüntetjük támogatóink nevét és a felajánlott segítséget
• Az építkezésről folyamatosan írásos és fényképes dokumentációt készítünk, amelyet könyv formájában is megjelentetünk az iskola elkészülésekor és az iskola alapító okiratához csatoljuk a támogatók névsorát
• Az épületben emléktáblán örökítjük meg azok nevét, akik nélkül a beruházás nem jöhetett volna létre

 

A téglajegyek címletei:
• Egyszerű téglajegy - 10 RON, 1000 FT, 5 EURÓ, 7 USD
• Bronz téglajegy – 50 RON, 5000 HUF, 15 EURÓ, 20 USD
• Ezüst téglajegy – 100 RON, 10 000 HUF, 25 EURÓ, 35 USD
• Arany téglajegy – 1000 RON, 100 000 HUF, 250 EURÓ, 350 USD
• Gyémánt téglajegy – 10 000 RON, 1 MILLIÓ HUF, 2500 EURÓ, 3500 USD

 

Számlavezető pénzintézmény: Fundatia Culturala Téka
BRD – GHERLA; 405300 Gherla, str. Clujului 7/A, Jud. Cluj
Swift kód: BRDEROBU


Számlaszám:

RO90BRDE130SV07017121300 – RON
RO13BRDE130SV06399801300 – EUR ( ide lehet más valutát is utalni)
RO45BRDE130SV39908781300 – HUF


Paypal utalási lehetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


- Információ: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; tel. 0040-264-243198; 0040-0723-575099

MEZŐSÉGI MAGYARISKOLA ÉPÍTÉSE

Az erdélyi Mezőség magyarsága a történelem során sokat szenvedett, viszont jelentős kulturális és történeti értékekkel járult hozzá a magyar nemzeti örökséghez. Ennek ellenére az itt élő magyar közösség nagyon keveset kapott vissza.
Ezt a mulasztást igyekszenek pótolni az itt működő civil szervezetek. A szamosújvári Téka Alapítvány és a válaszúti Kallós Alapítvány több mint 20 éve végzi ezt a munkát. Jól működő művelődési központokat, szórványkollégiumokat tartanak fenn. Ezek az intézmények csak akkor tudják maradéktalanul betölteni szerepüket, ha létrejön mellettük egy önálló, a magyar közösség adminisztrációjában lévő szórvány iskolaközpont. A projektet arra a szakmai konszenzusra építjük, hogy a szórványoktatás egyik eredményes módja az önálló oktatási intézményből és kollégiumból álló iskolaközpontok kiépítése. Úgy érhetünk el jelentős eredményeket az asszimiláció megfékezésében, ha sokkal erősebb iskolákat, magasabb minőségű oktatást tudunk felmutatni, mint az átlagos többségi intézmények.
A Mezőségi Magyar Oktatási Központot 2010-től építi Szamosújváron a Téka Alapítvány. Az oktatási intézmény tervezett célcsoportja 450 óvodás és tanuló. Az intézmény létrehozásával befejezhetjük a nyugat-belső mezőségi és szamosháti szórványoktatás stratégiai fejlesztését úgy, hogy egyetlen magyar osztály vagy iskola sem szűnik meg a régióban.
A Nemzetpolitikai Államtitkárság, alapos helyszíni tapasztalatának és a nemzetstratégiai prioritásokat figyelembe vevő döntéseinek következtében, 2010-től Nemzeti Jelentőségű Intézményként kezeli a mezőségi szórványoktatási programot, és a mezőségi iskolaközpont felépítésére lehetőségeik és forrásaik határáig eljutva, eddig 229 millió Ft. támogatást biztosított.

A szamosújvári Helyi Tanács 2009-ben az iskolaépítés céljára kiutalt egy 7053 m2 (kb. 100 millió Ft. értékű) belvárosi telket. Ennek az ingyenes használatát 2013-ban 45 évre biztosítottuk.

Az oktatási központ összesen 4 épületrészből fog állni. Ebből 2 részen kezdtük el a munkálatokat. Ahhoz , hogy létrehozzuk, akkreditáljuk, és részlegesen működtessük az oktatási intézményt még 400 millió forint támogatásra van szükségünk. A román kormány a szórványoktatásba való beruházást nem támogatja, viszont az új oktatási intézmény létrehozása után az iskolát a helyi önkormányzat, vagyis a román állam fogja fenntartani. Tehát a működtetés nem a magyar állam költségvetését fogja terhelni!

Az eddigi támogatás nagysága és ritmusa a beruházás befejezését több egy évtizedre kitolja. Ez idő alatt a befektetés nem hoz semmilyen hasznot a mezőségi szórványközösségnek, és a befektető magyar állam számára sincsen eredménye.

A szamosújvári beruházás egy nagyon fontos, programközpontú, konkrét finalitást biztosító célzott fejlesztés. Erdély történelmi régiói közül csak Mezőség nem rendelkezik egy olyan oktatási központtal, amely a térség szellemi központjává, katalizátorává fejlődne. Befejezése időszerű, mivel a szórványban élő magyarság számára minden, önálló intézmények nélkül eltelt év visszafordíthatatlan veszteségeket okoz. Olyan negatív folyamatok erősödhetnek meg, melyek eredményeként a projekt kezdeti céljai elveszíthetik létjogosultságukat.

MEZŐSÉGI TÉKA SZÓRVÁNYKOLLÉGIUM

 

A Téka Alapítványt 1993-ban alapítottuk Szamosújváron. A szervezet fontosabb mérföldkövei: 1990-93 között – az intézményesedéshez szükséges humán erőforrások kiépítése; 1993 - az alapítás éve; 1995 - a Téka Művelődési Központ létrehozása; 2000 – szórványkollégium létrehozása; 2005 – a Tóvidék Program elindítása; 2006 – a „Magyariskola Mezőségen" projekt elindítása.

A Téka Alapítvány 2000-ben csatlakozott a Mezőségi Szórványoktatási Programhoz, amely összehangolt és tervszerű módon, hosszútávon biztosítja a mezőségi szórványközösség anyanyelven történő oktatását. A program keretén belül szervezetünk egy kollégium létrehozását, működtetését és a mezőségi szórványoktatási központ felépítését vállalta.

Céljaink

- Azonosítani azokat a tanulókat, akik számára lakóhelyükön nem biztosítható az anyanyelvi oktatás, (Mezőség és Szamoshát településein)
- Azonosítani azokat a családokat, amelyek nehéz szociális helyzetük miatt nem vállalhatják gyerekeik oktatását
- A bentlakásokban élő gyerekek, fiatalok számára biztosítani az anyanyelvi oktatást a szamosújvári állami iskolák magyar nyelvű oktatási vonalain
- Civilizált és korszerű életkörülmények és tanulási lehetőségek biztosítása a bentlakó tanulók számára

Célcsoport

Az intézmény által támogatott célcsoport nagyobbrészt szociálisan és etnikailag hátrányos helyzetben élő 5-12 osztályos tanulókból áll.

A Téka kollégiumban tanulnak tovább:

- A válaszúti Kallós kollégiumban negyedik osztályt végzett tanulók
- A környező településeken – ahol működik 1-4 osztály - végzett negyedik osztályos kisdiákok
- A környező településeket – ahol működik 1-8 osztály - végzett nyolcadikos diákok

A kollégium diákjai a szamosújvári 2. számú általános iskolában , majd akik érettségizni szeretnének a helyi Petru Maior és Ana Ipatescu Líceumok magyar osztályaiban tanulnak ( addig, amíg felépül az önálló magyar iskola). Akik a szakoktatást választják azok nyolcadik osztály után visszamennek a válaszúti kollégiumba.

A 2014-15 tanévben 117 diákról gondoskodunk.

A kollégisták számára a következőket biztosítjuk:

- kollégiumi szállás és ellátás (napi 5 étkezés)
- anyanyelvi oktatás a helyi iskolák magyar osztályaiban
- oktatási felkészítő és felzárkóztató tevékenységek ( szilencium képzett pedagógusok felügyelete mellett 16-19 óra között, kiegészítő szilencium 20-21 óra között , pszicho pedagógus hetente 4 óra , pszichológus hetente 4 óra, nappali pedagógusi felügyelet 12-19 óra között, esti és éjszakai felügyelet 19-08 óra között, egészségügyi ellátás)
- tanszerek, tisztálkodási eszközök, ruhanemű beszerzése
- iskolán kívüli tevékenységek szervezése: a Diáktanács működése, néptánc- , népdal- , népzeneoktatás, kézműves foglalkozások (agyagozás, kerámia, tűzzománc, gyöngyfűzés, rajztechnika stb.) , irodalmi kör, Biblia óra, multimédia kör,társastánc, közösségfejlesztő programok, kollégiumi újság – Kukucska - kiadása
- kulturális szerepvállalás: 1848 megünneplése, előadások bemutatása a szülőfalvakban, a bábos kör előadásai, nyári kézműves tábor, nyári honismereti tábor, jeles napok megünneplése – advent, farsang, karácsony, a néptáncegyüttes és a népdalkör fellépései, nyári jutalomtáborok)
- Szabadidős programok: napi kimenő, születésnapok megünneplése, kirándulások, színházlátogatás, sportolás stb.
- heti gyakorisággal haza- és visszaszállítás vagy az utazási költségek fedezése

A szórványkollégium fenntartása

- Intézményünk a kevés teljesen civil hátterű erdélyi kollégiumok közé tartozik ezért nehezebb helyzetben van más bentlakásoknál, melyek egyházak, oktatási intézmények, önkormányzatok mögött működnek. A szórványprogramot a román állam nem támogatja, fenntartása kizárólag pályázatok és támogatók által lehetséges.

- Minden lehetőséget felkutatunk saját források biztosítására - általában 2 hónap költségeit tudjuk így fedezni. Ezek bizonytalan források – alkalmi támogatások, szponzorálások, saját terek, konyha bérbeadása stb.

- 2014-ben a kollégium fenntartása kb. 45 millió forintba kerül ( az egy tanulóra eső havi költség 40 000 Ft. körül van).

- Támogatások 2014-ben: a Nemzeti Jelentőségű Intézmények keretén belül a magyar állam 20 millió Ft. támogatást biztosított. Sajnos más pályázati lehetőség ebben az évben eddig nem volt.

A mezőségi szórványoktatási programnak jelentős társadalmi haszna van mivel meghatározó módon hozzájárul a régió szórványmagyar lakóságának önazonosság és önértéktudatának megerősítéséhez, fejlesztéséhez Minőségi anyanyelvi oktatást tudunk biztosítani az innen származó gyerekeknek, és ezzel fokozatosan leépítjük azt a hátrányt, amivel a tömbmagyar vidékről vagy városból származó társaikkal szemben indulnak . A bentlakók számára egy második otthont jelentünk, így nem csak oktatási körülményeket biztosítunk, hanem fokozottan odafigyelünk értékközpontú nevelésükre ( műveltség, ízlés, honismeret, nemzettudat stb.) Ezt az otthoni közösségekben kamatoztathatják.

Téka Szórványkollégium – Szamosujvar - www.teka.ro
Facebook: http://facebook.com/people/Teka-Alapitvany/100001103449934

BGA új page 001emmi emet cssa