A szokásostól eltérően, világítás előtti hétvégén szervezte meg a Szamosújváron a Téka Alapítvány a nagykorúvá vált rendezvényét. A kollégiumi helyeket jó előre lefoglalták az adatközlőkre kíváncsi táncosok, táncoktatók, néprajzosok.

 

Pénteken, az óvodások számára szervezett Prücskök játszóház különlegesebb volt a szokásosnál. Nemcsak azért, mert a Kontra Banda zenekar muzsikált, hisz ők gyakori vendégei az apróknak, hanem mert meghívottaink érkeztek. A széki óvodások, Juhos Ildikó és Filep Klára óvónők tanítványai, széki népviseletbe öltözve mutattak be egy négyest és egy csárdást. A szamosújvári prücskök ki széki, ki mezőségi viseletbe öltözve várta őket, a táncbemutató után közös tánc és népdaltanulás következett. Kellemes élmény volt a kicsik számára, jövőre is visszavárjuk őket.


20 órától, a helyi Művelődési Házban Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Tamási Áron Gimnáziumának Gereben néptánccsoportja lépett fel. Műsoruk címe: Zeng a lélek.... Kalotaszegi, korondi és küküllő-menti táncokat és sóvidéki népdalokat láthattunk, hallhattunk a lelkes fiataloktól.
21 órától Szék és Ördöngösfüzes énekesei, táncosai, zenészei mutatkoztak be a Transilvania étteremben. Ezt táncház követte, ahol Pali Marci és zenekara Székről, a Harmadik zenekar és a Kontra Banda muzsikáltak. Régi korok hangulatát idézte a rövid áramszünet, amikor a muzsika tovább szólt, a táncosok bátrabban énekeltek. Új időket élünk, mert a gyertya és a lámpás helyett mobiltelefonok világítottak.
Szombaton buzai táncokat tanítottak az érdeklődőknek Feketelaki Tibor és Székely Melinda, a Téka Alapítvány székhelyén.


A várva-várt eseményre, az adatközlők bemutatkozására került sor. A környék legnagyobb ilyen jellegű rendezvényén, csak szombaton 15 mezőségi település táncosai, zenészei mutatták meg tudásuk, hogy a kultúrát újra tanulhassuk, el ne illanjon az időben. Magyarpalatka, Visa, Magyarszovát, Búza, Berkenyes, Melegföldvár, Feketelak, Bálványoscsaba, Kötke, Csabaújfalu, Magyarfráta, Alsókosály, Szopor , Erdőszombattelke, Sármás magyar, román és cigány adatközlői bemutatkozásuk után fergeteges mulatságba kezdtek. Míg szombaton 250 –en voltak, szombat este a résztvevők száma 500 körül volt. A táncos kedvűek nagy szerencséjére egy órával többet táncolhattak, a palatkai, erdőszombattelki, szopori, sármási adatközlő zenészek és a Harmadik zenekar húzta a talpalávalót. Ilyenkor már legtöbb kamerát, fényképezőgépet letesznek, mert kár kihagyni a közös tánc varázsát. Együtt mulat fiatal, idős, nemzetiségtől függetlenül, hiszen a mezőségi muzsikát ugyanannyira magáénak érzi mindenki, de saját tánclépéseit lépi.


Búcsúzáskor az falusi nénik, bácsik egy ajándék falinaptárt is kaptak, ahova már bejelöltük, hogy 2015 október utolsó hétvégéjén Mezőségi Fesztivál Szamosújváron a Téka Alapítvány szervezében.


Köszönjük támogatóinknak: NKA - Közművelődés és Népművészet Szakmai Kollégium, Communitas Alapítvány, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala – Románia.

BGA új page 001emmi emet cssa