Idén immár hatodik alkalommal rendezte meg a szamosújvári Téka Alapítvány a Jótékonysági Farsangi bált, a helyi Conte étteremben, február 22-én. Amint a rendezvény megnevezése is ezt tükrözi, e találkozásnak kettős célja van: az egyik az egybegyűlt társaság szórakoztatása, a másik a nemes cél, a Téka Alapítvány által működtetett szórványkollégium támogatása.
A hangulatos muzsikaszót ebben az évben is a jól ismert zenekar, a Csigás banda biztosította. A népzenét a dési Rezeda zenekar húzta.
A rendezvényt a város polgármestere nyitotta meg, Sabo Marius Calin, valamint felszólalt Török Bálint, helyi RMDSZ elnök, helyi tanácsos is. Bálunkat megtisztelte Dr. Arányi Andrea konzul és Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke is, akik méltatták a Téka Alapítvány eddigi munkáját, úgy a szórványoktatás, mint a közművelődés terén.

A rendezvény keretében immáron 5-dik alkalommal adták át a Téka Díjat, azoknak, akik folyamatosan támogatják az alapítvány működését. Nagy megtiszteltetés volt díjazni Kallós Zoltánt, mindannyiunk Zoli bácsiját, aki kezdettől fogva támogatta a szamosújvári civil szervezet alapítását. A szórványoktatási hálózat kiépítésében a két kollégium a program indulásától együttműködik, kiegészítve egymás munkáját. Zoli bácsi, illetve a nevét viselő alapítvány jóvoltából a szamosújvári kis népzenészek díjmentesen vehetnek részt a válaszúti táborokban. Egészségügyi okok miatt Kallós Zoltán nem vehetett részt személyesen, a díjat Balla Ferenc, a Kallós Alapítvány igazgatója vette át.

Második díjazottunk Balázs-Bécsi Vilmos, aki az 1990-es évek elején néptáncot oktatott, néptánccsoportot nevelt és a Téka-ház kialakításán munkálkodott. Testvérével, Balázs-Bécsi Attilával hittek a szamosújvári táncház közösségépítő erejében, nagy szerepet játszottak a kezdeti Kaláka próbák és kalákák szervezésében. A tavaly ünnepelt 20 éves évforduló kapcsán írta Vili: ”Szép kaláka volt. Megérte.” A régi kalákások számára nagy öröm volt újra találkozni vele, és újra jelezni, hogy a lerakott alapok most is szilárdan állnak.

Díjazottjaink tiszteletére a Kaláka néptáncegyüttes „Rózsa Sándor” műsorának egy részletét mutatták be. Rendező: Könczei Csongor.

Hagyományosan a tombolajegyek eladásából származó összeget a szórványkollégium fenntartására fordítják. A tombola díjai a Téka kézműves műhelyeiből származik, a kollegisták és oktatóik munkáiból áll. Sok-sok tombolajegyet vásároltak a részt vevők, ezúton is köszönet érte.

Rendezvényünk népszerűsítésében segítettek a szamosújvári egyházak, a kolozsvári TV és a szamosújvári Infoprint cég. A jegyek árusításában Márkosi Zsigmond, Kolcsár István és Kovrig Anna segített. Köszönet illeti Gherman Florint, a Conte étterem tulajdonosát, a Csigás bandát és az összes résztvevőt, akik segítettek, hogy a 103 bentlakó diák számára továbbra is biztosítsák az anyanyelven való tanulás mellett a korszerű tanulás feltételeit.

 

BGA új page 001emmi emet cssa